Vinnaren presenterad – det blir Nordens högsta hus

Polstjärnan ska bli 230 meter högt – minst.
– Vi hade inte speciellt svårt att komma fram till här beslutet, säger stadsarkitekt Björn Siesjö.

Under onsdagen presenteras vinnaren på Älvrummet i Göteborg. Juryns fastnade för det 230 meter höga förslaget Polstjärnan.

– Jag gillade speciellt hur de jobbade med Lindholmsallén i sitt förslag och föreslog en park och flyttade bort trafiken. Sedan tycker jag om formen på skrapan som strävar mot skyn, säger stadsarkitekt Björn Siesjö och juryns ordförande.


58 arkitektkontor deltog i tävlingen att få utforma Nordens högsta hus. Fem finalister presenterades i maj men till slut stod det mellan två förslag.

– Det var det här och förslaget och Glasklart, ritat av Gert Wingårdh, som hade en rimlig stadsmiljö i sina förslag. Vi hade inte speciellt svårt att komma fram till här beslutet. säger Siesjö.


Polstjärnan är ritat av det internationella arkitektkontoret SOM, Skidmore, Owings & Merill. SOM har bland annat ritat sex av de 15 högsta byggnaderna i världen, bland annat världens högsta – Burj Khalifa i Dubai.

– Vi är mycket glada över att ha vunnit denna prestigefyllda tävling och är stolta över att få skapa en spektakulär byggnad och stadsdel för folket i Göteborg, säger Kent Jackson, design director på SOM.


Projektet på Lindholmen kallas i nuläget Karlavagnstornet, men det har redan fått smeknamnet ”Göte Burj” efter skyskrapan i Dubai. Polstjärnan var det näst högsta av de fem finalförslagen, men det finns möjlighet att höja skyskrapan ytterligare 20-30 meter till över 250 meter, vilket skulle placera det bland de tjugo högsta byggnader i Europa.

– Rent konstruktivt tål det att trycka på några våningar till men höjden är mindre viktig än kvalitetsaspekten. Vi ska ha det bästa huset inte nödvändigtvis det högsta, säger Björn Siesjö.

SOM:s vinnande förslag består av 64 våningar med butiker, restauranger och kontor i botten och lägenheter på de högre våningarna. 

– På de lägre våningarna har vi mindre lägenheter med balkonger och längst upp i huset ligger de största lägenheterna, säger Kent Jackson på SOM.


Högst upp i huset är det en utsiktsplats ritad, något som föll juryn i smaken.

– Det är sak som vi drivit väldigt hårt från stadens sida. Vi har pratat mycket om öppna bottenvåningar men här finns även en öppen toppvåning där göteborgare eller besökare ska kunna åka upp utan att betala och titta på utsikten.
Skyskrapan på Lindholmen, som beräknas kosta 1,5 miljarder, ska stå klar år 2019 och hela området som omfattar cirka 200.000 kvm blandstad med femton kvarter av bostäder, kontor och handel, skall stå klart till Göteborgs 400 årsjubileum år 2021.

FAKTA: Motiveringen lyder:

“Ett identitetsskapande förslag som tar ett smart helhetsgrepp om både skyskrapa och stadsmiljö. Förslaget integrerar närmiljön till en helhg som ger möjlighet till en levande stadsmiljö. Skyskrapans tydliga identitet ger karaktär och vitalitet till Lindholmen och blir Göteborgs nya landmärke och stolthet.”

http://www.gp.se/nyheter/goteborg/1.2404845-vinnaren-presenterad-det-blir-nordens-hogsta-hus