Men höjden är inte ett självändamål, utan en konsekvens av vad som krävs för att bygga en attraktiv och förtätad stadsdel. Många människor på liten yta skapar en levande stadskärna – och Karlatornets bidrag till det är bostäder, hotell och sevärdhet i ett. Inte bara en skyskrapa med andra ord, utan även en väldigt logisk och genomtänkt byggnad.

Bygget av Karlatornet började inte på Lindholmen, utan på ett papper i New York.

Ska du bygga en 245 meter hög skyskrapa så är det klokt att anlita det allra bästa inom sina områden. Därför initierades en arkitekttävling av Serneke i samråd med Stadsbyggnadskontoret i Göteborg och Älvstranden Utveckling AB.

Till slut stod den amerikanska arkitektbyrån Skidmore, Owings & Merrill (SOM) som vinnare och fick äran att rita skyskrapan. Men lika stor del i vinsten har deras samarbetspartner – den välrenommerade danska arkitektbyrån Entasis, vars ansvarsområde var utformningen av Karlastaden.

Den vinnande byggnaden:

Enligt juryn är SOMs vinnande förslag ”både enkel och intresseskapande i sin formgivning. Med enkla medel varierar byggnaden i både höjd och i sidled med en lek med fasadens material i betong och glas. Det är intresseväckande och intrikat gestaltat.”

Juryns motivering var:

”Ett identitetsskapande förslag som tar ett smart helhetsgrepp om både skyskrapa och stadsmiljö. Förslaget integrerar närmiljön till en helhet som ger möjlighet till en levande stadsmiljö. Skyskrapans tydliga identitet ger karaktär och vitalitet till Lindholmen och blir Göteborgs nya landmärke och stolthet.

Om Skidmore, Owings & Merill (SOM)

Skidmore, Owings & Merrill är en amerikansk arkitektbyrå vilken grundades i Chicago 1936 som en ingenjörs- och arkitektfirma av Louis Skidmore och Nathaniel Owings. 1939 trädde John O. Merrill in i företaget. Byrån öppnade sitt första kontor i New York 1937 och har sedan vuxit till en av världens största arkitektkontor med specialisering på stora kontorshus. SOM  introducerade modernistiska höghus med glasfasader i stor skala. Firman har ritat några av världens högsta byggnader, till exempel John Hancock Center i Chicago 1969, Sears Tower i Chicago 1973 och Burj Khalifa i Dubai 2010.

Om Entasis

Entasis är en dansk arkitektbyrå som grundades av Christian och Signe Cold 1996. Genom åren har man ritat flera kända byggnader och fått en mängd utmärkelser. De slog igenom med sitt första stora projekt – den nya huvudentrén till Köpenhamns Zoo. Andra projekt som Entasis har på meritlistan är Emaljehaven i Köpenhamn (som fick det danska Betonelement-Prisen 2009). Och, inte minst, Carlsberg Byen som de vann första pris med på World Architecture Festival i Barcelona 2009.